Hoogstraat 15A, 4251 CG Werkendam
+31 183 510 959
info@altenafysioplus.nl

Dry needling

Artikel uit de krant.

Spierpijn, een uitstralende pijn in een van de ledematen of een te hoge spierspanning waardoor hoofdpijn ontstaat. Zomaar een paar klachten die door het toepassen van Dry Needling succesvol kunnen worden behandeld.

Wat is Dry Needling eigenlijk? Fysio manueel therapeut Erwin Verbruggen van Altena Fysio+ (met praktijken in Almkerk en Veen) legt het uit. “Dry Needling wordt toegepast wanneer actieve triggerpoints (spierknopen) in de spier aanwezig zijn. Die triggerpoints kunnen zorgen dat er stijfheid, pijn en vaak minder goed functioneren van een gewricht tot gevolg heeft. Door in een triggerpoint te prikken gaan de spieren ontspannen. Er wordt geen vloeistof ingebracht. Het prikken met het naaldje voel je bijna niet, maar wanneer de triggerpoint geraakt wordt is dit vaak een onplezierig gevoel. De behandeling zorgt voor een snelle en langdurige ontspanning van de spier waardoor de klacht verdwijnt.”

Verbruggen past de techniek in de praktijk van Altena Fysio+ al vier jaar toe en is soms verbaasd over het snelle resultaat. “Maar je kunt het niet bij iedere klacht toepassen. Daarom is het allereerst belangrijk de oorzaak van de triggerpoints te achterhalen. Wanneer die elders ligt, moet je daar (ook) mee aan de slag. Wanneer het alleen een spierprobleem door overbelasting is, denk bijvoorbeeld aan een sporter, dan is prikken enorm zinvol want de spier zit dan vaak vol met triggerpoints. Er moet dan eerst altijd wel nagegaan worden of het een scheur, een verrekking of een verkramping is want daar moet je rekening mee houden inzake de tijdsduur van het herstel.”

Een direct alternatief voor Dry Needling is massage. Als je dat alleen gebruikt, dan is het vaak minder effectief. weet Verbruggen uit ervaring. Er wordt weleens gezegd dat Dry Needling naar kwakzalverij ruikt. Verbruggen is daar duidelijk over. “Er is inmiddels voldoende evidentie dat dit niet zo is. Mensen die dat zeggen zijn niet up-tot-date betreft de literatuur.”

Altena Fysio+ telt drie behandelaars die Dry Needling toepassen. “Bij ons is er vaak sprake van succes. Maar Dry Needling is niet een en dezelfde behandeling. In de toepassing zit verschil. Wij bij Altena Fysio+ hebben onderling veel overleg. We hebben onze opleidingen ook divers gedaan waardoor we onderling onze Dry Needling behandelingen kunnen versterken. Ik hoor soms van mensen dat ze Dry Needling al ergens hebben gehad maar het niet werkte. Als ze dan bij ons komen zeggen ze: zo hebben we het nog nooit ondervonden. Maar zijn vaak wel tevreden met het resultaat. En daar zijn we trots op.”